Отново е Седмица на Хомеопатията! Рождената дата на д-р Самуел Ханеман всеки април фокусира вниманието на лекари-хомеопати, техните пациенти и симпатизанти на този прекрасен метод на лечение, създаден преди повече от 200 години. Тази година АЛХБ организира лекции в Бургас, София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Русе и Стара Загора. Седмицата на хомеопатията беше отпразнувана от над хиляда посетители. Асоциацията не беше сама – Алпен Фарма, Билка, Астера, Сдружение Приятели на хомеопатията, фармацевти и аптеки подкрепиха публичните ни срещи. Както всяка година и сега Седмицата на хомеопатията имаше тема – Как да избягаме от семейните наследствени болести?

Както се очакваше въпросът за унаследяването на болестите заинтригува широката аудитория. Но това не беше всичко. Лекторите отговориха и на други въпроси: защо човек боледува, могат ли гените да се управляват и да им се влияе, къде волята и стилът ни на живот могат да се намесят в този процес, има ли пациентът избор на лечение за своята болест и какъв е смисълът на профилактиката… Защото хомеопатията има отговори!

Но ключът към всички тези идеи е концепцията на хомеопатите за болестта и за човека – какво представляват те в своята същност. Защото само ако разберем можем да влияем! Голяма част от обръщението на хомеопатите към публиката се отнасяше за епигенетиката. Може би в тази нова наука е решението – тя ни дава информация за нужните промени в нашето ежедневие, които ще повлияят здравето и качеството ни на живот.

Презентаторите представиха множество примери от практиката си, с които да демонстрират тезите си. Тези извадки от клиничната им практика ясно показаха, че хомеопатичният метод на лечение е изключително надежден начин за постигане на здраве, удовлетворяващо качество на живот и лично щастие. Но всички идеи бяха пречупени през призмата на холистичното мислене и принципите на хомеопатията.

Съвременният човек разполага с всички нужни инструменти, за да промени информацията в гените си – познание, достъпни специалисти и хомеопатични лекарства. Темата за самопомощ също не беше пропусната. Хомеопатите споделиха свои съвети за органни и други хомеопатични лекарства, с които хората могат лесно да се снабдят както и няколко ориентира докога да се лекуват сами!

Беше отбелязано изключително важно събитие в хомеопатичния свят – Международната хомеопатична конвенция в Индия. Това е началото на промени, които ще засегнат целият свят – придобиване на хомеопатията на статут, равен на конвенционалната медицина и интегрирането й в здравните системи на много страни. Това е голяма отговорност, която ние трябва да приемем в името на човека и бъдещето ни.

Въпросите, които бяха разисквани възбудиха интереса на посетителите. Споделянето на опит, знания и идеи винаги е било началото на промяна в живота на хората и ние, хомеопатите, напълно осъзнаваме това!

Здраве чрез хомеопатия във всеки дом е цел, в която ние влагаме усилията и сърцето си!