Използване на хомеопатичен кортизон при случаи на автоимунни, алергични и други заболявания

Д-р Георги Хаджиев

Лекар-хомеопат, лектор към Асоциацията на лекарите хомеопати и Европейското общество по интегративна медицина. Автор на хомеопатични книги. Управител на Здравен Център „ХолистикА”, В. Търново и София.


В хомеопатичната практика може да се използват много подходи за постигане на излекуване. Те зависят от методите на хомеопатично предписание, които се владеят и набора от хомеопатични лекарства, които хомеопатът познава. Едно от тях е Cortisonum – по-малко или повече познато от нас, но с доказана терапевтична широта и ефективност на действие.

Първият случай е на 7 годишно момче с астма и атопичен дертамит от 3 години на постоянна терапия с КС-инхалери и антиалергични лекарства. Използването на Cortisonum в 30СН дава възможност на имунитета да се възстанови.

Вторият случай е на 39 годишна жена с диабет 2 тип, затлъстяване 4 степен и гнойни абсцеси по седалището и ингвиналната зона. Чести рецидиви на генитален херпес от 5 години и ОРИ през зимните периоди. Cortisonum повлиява положително всички патологии в дълбочина.

Третият случай е на 2 годишно дете с хронична кашлица от 8 месеца, която периодично се влошава до ларингит и бронхит. Терапия с антиалергични, антибиотицни, кортизонови и симптоматични лекарства. Cortisonum спомага за връщане на здравето му.

Четвъртият случай е на 40 годишен мъж с невралгия на n. trigeminus, хипертония от 10 години, затлъстяване и изтръпвания по крайниците. Провеждана терапия с НПВС и аналгетици с кратък ефект, както и спорадични приеми на антихипертензивни лекарства. Cortisonum повлиява невралгията и хипертонията в 200СН.

Петият случай е на 34 годишна жена с остра форма на възпаление на седалищния нерв. Тя страда от затлъстяване IV-V степен, нередовна менструация и чести ангиоедемни прояви. Cortisonum подобрява острата криза в 1М и в 30СН менструалните смущения.

Ключови думи: затлъстяване, астма, атопичен дерматит, псориазис, невралгия, захарен диабет 2 тип, хронична кашлица, алергия, Cortisonum, хомеопатия.