Д-р Дора Пачова

Д-р Дора Пачова

Председател

Д-р Дора Пачова е лекар с 27 годишен опит в областта на хомеопатия и интегративна медицина.

Тя е директор на Център за здраве и образование „Едикта”, председател на Асоциация на лекарите хомеопати в България, координатор на Подкомитета по образование към Европейския комитет по хомеопатия, представител на България в Международната медицинска хомеопатична лига.

Д-р Пачова е завършила МУ – Пловдив, интересите ѝ в областта на науката и интегративната медицина са още от самото начало на лекарската ѝ практика, след време завършва магистърски програми по хомеопатична терапия и по семейна терапия на лица с увреждания. Специализира хомеопатия в Гърция, Германия, Белгия, Индия, Русия, Швейцария, и др.

Работата ѝ в областта на хомеопатията включва ежедневни прегледи на пациенти с акцент върху индивидуалния подход и фамилната динамика, преподаване, супервизии, превод и редакция на специализирани текстове, публикуване на специализирани издания и много презентации в конференции и конгреси.

Задълбочените и познания за хомеопатията, съчетани с практически опит, правят д-р Пачова предпочитан лектор в програми за следдипломна квалификация по хомеопатия за лекари по хуманна, дентална и ветеринарна медицина. Като основен лектор в обучението, провеждано от ЦЗО Едика, д-р Пачова е обучила повече от 250 български лекари в програми по хомеопатия и интегративна медицина. Тя провежда и самостоятелни семинари за повишаване на квалификацията на хомеопатите в България, Русия, Турция и Македония. От 2012 до 2020 година редовно преподава хомеопатия в курсове за следдипломна квалификация на лекари Университета Медипол, Истанбул.

Успешно съчетава страстта си към пътешествия и нестихващото любопитство към холистичното човекознание. Продължава да учи, организира семинари на чуждестранни лектори в България, както и посещения на български хомеопати в различни клиники по света.

Д-р Дора Пачова е създател на проекта за пренатална грижа „Вълшебството на живота“ – музика, книги, концерти и лекции. Центърът, който ръководи е основен спонсор на дисковете с музика за бременни „Музика за сетива невидими…“ и „Вълшебството на живота“.