През април 2014г. за поредна година Асоциация на лекарите хомеопати в България (АЛХБ) организира Седмица на хомеопатията, посветена на популяризиране на възможностите на хомеопатията за подобряване здравето и качеството на живот.

Всяка година Седмицата има различна тема, която обединява специалисти и инициативи от цял свят. През 2014 г. темата е „Как да отгледаш мъж?”. Лекарите хомеопатите обръщат внимание на мъжкото здраве, на психологичните и емоционални предизвикателствата пред отглеждането и възпитаването на момчетата, както и на психичното здраве, патология и стресове, на които са подложени съвременните мъже.

Инициативите, организирани през Седмицата на хомеопатията тази година продължиха 16 дни. В няколко града в страната имаше дни на отворени врати с безплатни консултации и беседи от лекари хомеопати. Най-активно се включиха колегите от София, Добрич, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Силистра.

Асоциацията на лекарите хомеопати в България проведе лекции за общопрактикуващи лекари на тема „Използване на хомеопатия и Шуслерови соли за лечение на здравословни проблеми на мъжете.” в три града в страната – София, Варна и Пловдив. Гост-лектор на събитията беше проф. д-р Аджит Кулкарни.

На тези лекции общопрактикуващите лекари имаха възможност да почерпят от опита на своя индийски колега за лечение на различни болестни състояния при мъжете – от нервност и липса на сън до проблеми на мъжката полова система и нарушена репродуктивна функция.

За пациентите бяха организирани и образователни лекции на тема „Как да отгледаш мъж?” в София, Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново. Темата предизвика голям интерес и лекциите бяха посетени от над 1200 души. Своите възгледи и опит споделиха д-р Дора Пачова, председател на АЛХБ, и доц. д-р Мария Генкова-Папазова от БАН.

Още в началото на своята лекция д-р Пачова зададе един основен въпрос – „Кой да го отгледа мъжа?!?”. През ХХІ в. разбираме и разглеждаме индивида и семейството като мрежови структури, които си обменят енергия и информация. Най-важното в отношенията между родители и деца е, че виновни няма! Разяснена бе и връзката между психологическите състояния и редица заболявания, както и начини за справяне с индивидуалния стрес и намаляване на нивата на стрес с помощта на хомеопатията. Д-р Пачова сподели с публиката си и случаи от собствената си практика. За решаването на повечето проблеми се препоръчва индивидуалният подход.

Лекция на д-р Пачова и д-р Папазова е публикувана тук.

Асоциация на лекарите хомеопати в България показва, че хомеопатията има своето място в лечебното изкуство и е широко популярна в България като комлементарен и алтернативен метод за профилактика и лечение. Все повече лекари и пациенти проявяват интерес и използват хомеопатията в своето ежедневие.

Седмицата на хомеопатията беше отразена широко и в медиите с редица участия в популярни предавания и публикации в печатни и онлайн издания. Следват някои от медийните изяви на членове на Асоциация на лекарите хомеопати в България, описани по реда на тяхното излъчаване.

Седмица на хомеопатията 2014 г. – участия в медиите

  • „Да отгледаш мъж“ – по темата разговарят д-р Дора Пачова, председател на АЛХБ, и д-р Мария Урумова, председател на сдружение „Приятели на хомеопатията” в студиото на „Преди обед” по bTV на Световния ден на здравето и Ден на здравния работник 7 април 2014 г. Д-р Урумова посочи колко важно е майките да споделят своите емоции с децата си. По този начин децата ще се научат как да се справят със собствените си емоции. Здравето на всеки един от нас е сумарен модел от години наред унаследени модели на поведение, коментира д-р Пачова.
  • „На кафе” – Нова телевизия, 8 април 2014На 8 април беше първата лекция за пациенти в рамките на Световната седмица на хомеопатията. Началото беше във Варна, където лекторите д-р Дора Пачова и д-р Мария Папазова участваха в директно включване на предаването „На кафе” по Нова телевизия от морския бряг.
  • „Духът на здравето” – Как се отглежда истински мъж? – д-р Весела Попова, 13 април 2014. Кои са стереотипите, които се налагат на мъжете още от най-ранна детска възраст? За кризата на мъжествеността, необходимостта от добра връзка с майката, за опасността от създаване на супер его при децата и възможността за големи разочарования в живота
  • „Усещане за жена” – Съвети за отглеждане на мъжете – д-р Светла Стоева, 15 април 2014 (след 25 минута). За потиснатите емоции при мъжете и психосоматичните заболявани, свързани с тези емоции, както и за дисбаланса на системите, който може да е провокиран също от емоции.
  • Напомпаното его разболява децата – материал, посветен на пресконференцията за Седмица на хомеопатията 2014 г. „Никой не ни учи как да бъдем добри родители, нито как да бъдем добри синове и дъщери. В желанието си да създадем успешни наследници, често прекаляваме с похвалите към тях и това може да бъде опасно”, казва д-р Пачова.

АЛХБ и Сдружение „Приятели на хомеопатията” благодарят на Немският хомеопатичет съюз, на Цвети Стоянова и на всички, които активно участваха и подкрепиха инициативите на Седмицата на хомеопатията.

Заедно можем повече!