Световната седмица на хомеопатията

Световната седмица на хомеопатията е международна инициатива, която се провежда всека година от 10 до 16 април. В нея се включват лекари и приятели на хомепатията в над 45 страни по света. Всяка година провеждат лекции и правят се безплатни консултации. Лекари хомеопати участват с публикации в печатни и интернет медии, както и в телевизионни и радио предавания, в които популяризират хомеопатията сред широката общественост. Световната седмица на хомеопатията протича под общ акцент, който за 2009 бе „Хомеопатия и алергии”.

На 9 април 2009 се проведе пресконференция на Асоциацията на лекарите хомеопати в България и сдружение „Приятели на хомеопатията”. На въпроси на журналисти отговаряха д-р Дора Пачова, председател на УС на АЛХБ, д-р Мария Урумова, председател на сдружение „Приятели на хомеопатията” и д-р Нонна Петрова, директор „Ексклузивно медицинско представителство” в „Либра” ЕАД. Д-р Дора Пачова представи статистика за алергичните заболявания в България и света и алтернативата, която предлага хомеопатията като лечебен метод.

Все повече възрастни и деца страдат от алергичен ринит, астма, хранителни алергии и други заболявания, свързани с хиперактивност на имунната система. Причината за това са различни въздействия от външната среда и наследствено предразположение към развитие на такива състояния. Най-честото алергично заболяване е алергичният ринит (сенната хрема), но само 45% от засегнатите търсят лекарска помощ. 10-15% от населението в Северна Америка и 2-24% от гражданите на Европа страдат от сенна хрема (данните са от Световен Алергологичен Конгрес, Мюнхен 2005 г.). Близо-2 пъти се е увеличил броят на хората с алергичен ринит за последното десетилетие, особено сред децата. Всеки дванадесети ученик, завършващ училище в САЩ и Европа страда от сенна хрема, която може да доведе до развитие на бронхиална астма. Според проучване на столичната РИОКОЗ за здравословното състояние на децата и учениците, всяко четвърто дете от 1000 на възраст до 3 г. страда от заболяване с алергична етиология. При децата на възраст от 4 до 6 години най-висок е делът на тези със заболявания на дихателната система с алергична етиология – астма (11,7%) и алергичен ринит (4,1%). В същото време данните от световни проучвания показват, че 80% от пациентите с алергии развиват и астма.

Конвенционалната медицина рядко предлага трайно разрешаване на проблема и често се фокусира върху контролиране на симптомите. Основните лекарства – кортизони и антихистаминови препарати са незаменими при спешни състояния, облекчават състоянието на пациента за кратък период от време, но но прилагани постоянно, имат сериозни странични ефекти.Хомеопатията предлага цялостен (холистичен) подход в терапията. Хомеопатичното лечение е насочено към причините за заболяването. Хомеопатичните лекарства нямат странични ефекти, те стумулират имунната система и ефектът от тях е дълготраен!.

Според д-р Нонна Петрова съвременната медицина търси нови алтернативни методи за лечение на алергиите, като хомеопатията е един от методите за лечение, които показват най-добър ефект и набират все по-голяма популярност.

На 12 април 2009, Цветница, Световната седмица на хомеопатията бе отбелязана с Празник на цветята, съвместна иниациатива на АЛХБ, „Приятели на хомеопатията” и „Либра” ЕАД, представител за България на Deutsche Homöopathie-Union – DHU. Събитието в Южния парк протече под мотото „Нека се радваме на пролетта без алергии”.